Regler och Riktlinjer
ORDNINGSREGLER för Växjö Ekesås 1:212 - GA:5
​
På föreningsstämma den 26 april 2022 för Norra Sandsbro samfällighetsförening har följande ordningsregler beslutats om avseende medlems nyttjande och annat ianspråktagande av utrymme på föreningens fastighet Växjö Ekesås 1:212 samt av utrymme på den gemensamhetsanläggning Växjö Ekesås ga:5 med ändamål vägar/grönområden som föreningen äger och förvaltar genom anläggningsbeslut.
Bakgrund: Det är grundläggande och självklart att föreningens fastighet och gemensamhetsanläggning (samfällda utrymme) inte nyttjas eller ianspråktas på annat sätt än vad som följer av anläggningsbeslutet. Föreningens fastighet och det samfällda utrymmet får inte utan medgivande från föreningen ianspråktas för att utöka medlems egen fastighet, inte eller får föreningens fastighet och det samfällda utrymmet privatiseras eller i övrigt ianspråktas vare sig ovan eller under jord för anläggningar/byggnationer oavsett om dessa är fast förankrade eller inte och inte heller får utrymmet nyttjas som upplagsplats eller för eldplats.
2011 genomfördes ett markköp med Växjö stift innebärande bland annat att föreningen kom att ärva ett antal upplåtelser av olika slag. Föreningen avser efter inriktningsbeslut fattat på föreningsstämma den 23 november 2021 att tillsvidare inte driva rättsliga anspråk mot dessa upplåtelser. Däremot kommer rättsliga åtgärder att vidtas mot de medlemmar som därefter utan föreningens medgivande på ovan angivet vis har ianspråktagit föreningens fastighet eller samfällt utrymme.
​
-
Medlem äger inte rätt att utan föreningens skriftliga medgivande privatisera, nyttja eller i övrigt ianspråkta utrymme ovan eller under jord på ovan angivna fastighet eller inom ovan angivna gemensamhetsanläggnings samfällda utrymme.
-
För att sådant medgivande enligt 1 ska kunna lämnas krävs att nyttjandet eller ianspråktagandet inte nämnvärt påverkar föreningens fastighet eller det samfällda utrymmets tillgänglighet för medlemmarna.
-
Medlem äger inte rätt att utan föreningens skriftliga medgivande på föreningens fastighet eller på det samfällda utrymmet avverka träd, röja växtlighet eller i övrigt påverka naturförhållandena.
-
Medlem kan vid behov beredas tillfällig rätt att nyttja eller ianspråkta grönområdet för tillfälligt anläggande av byggväg eller upplagsplats. Sådan rätt medges skriftligen och området ska i sådant fall återställas till ursprungligt skick.
-
Vid fall av medgivande av nyttjanderätt för längre tid än fem år krävs minst två tredjedelar av på föreningsstämma avgivna röster om inte stadgarna föreskriver annat, allt enligt 51 § lag (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. I övrigt är det styrelsen som lämnar medgivanden som följer av dessa ordningsregler om inte styrelsen beslutar att hänskjuta frågan till föreningsstämma.
-
Vid fall av överträdelse av ordningsreglerna har styrelsen att överväga lämpliga rättsliga åtgärder efter det att medlem anmodats vidta rättelse. Styrelsen äger härvidlag rätt att anlita juridiskt ombud.
Ny- och ombyggnad samt markarbete på egen fastighet
​
Tänk på följande vid planering och beställning av bygg/entreprenadarbeten så undviker Du förhoppningsvis problem och kostnader som kan bli betydande för skador som kan uppkomma. Enligt vår föreningsstadgar är fastighetsägaren ersättningsskyldig för skador som kan uppstå.
Våra vägar har begränsad bärighet, bredd och små vändplaner. Därför är totalvikten för fordon begränsad till 25 ton och total fordonslängden är max 12 meter. Vid tjällossning och högt vattenstånd kan styrelsen utan förvarning kraftigt sänka alternativt helt förbjuda tung trafik. (Skyltar finns redan i beredskap hos föreningen).
Vid frågor gällande transporter kontakta gärna styrelsen.
Exempel på tillämpning av regler
​
-
En treaxlad grusbil väger ca 13 ton och får lasta ca 12 ton. Alltså ett normalt lass grus.
Bilar som har fler axlar och oftast är längre tar betydligt mer last är inte tillåtna att trafikera våra vägar. -
En normal betongbil väger ca 15 ton och får således enbart lasta 4 m3 betong som väger ca 2,3 ton per m3.
Vid gjutning mer än 4 m3 får man alltså köra flera gånger. -
En trailer med ex en grävmaskin som överskrider längd eller viktgräns får inte trafikera våra vägar.
Ej heller får maskinen med stållarver köra på våra vägar. -
Vändplanerna är små, långa fordon kan inte vända utan att skador uppstår.
Därför är totala fordonslängden begränsad till 12 meter. -
En husleverans med bil och släp får inte köra på våra vägar.
Beställ leverans med enbart bilar som uppfyller vikt och längdbestämmelser. -
Undvik transporter vid förväntad tjällossning. Vägen kan vara avstängd.
-
Rangering av växelflak är inte tillåtet på våra vägar.
Bryggor och altandäck
Bakgrund
​
Genom ett bryggavtal mellan Växjö Stift och Sandsbro Norra Samfällighetsförening (2014-10-16) har samfälligheten förbundit sig att följa gällande avtal.
​
-
Avtalet reglerar antalet bryggor.
-
Avtalet medger inga förändringar av antalet bryggor.
-
Avtalet tydliggör att bryggor skall underhållas så säkerheten kan upprätthållas mot tredjeman.
-
Avtalet belyser att erforderliga bygglov, dispenser, anmälningar och övriga myndigshetstillstånd upprätthålls av samfälligheten.
Riktlinjer
​
-
Inga nya bryggor medges. Undantag vid sammanslagning av bryggor.
-
Sammanslagning till en större brygga, minst 4 fastighetsägare per brygga, rekommenderas.
-
Nytt altandäck uppförd på föreningens naturmark, tillåts ej.
-
Altandäck uppförda innan 2011, då muntlig eller skriftlig ök. tillhandahållits av Växjö Stift, tillåts.
-
Underhåll av bryggor och befintliga altandäck skall utföras fackmannamässigt för allas säkerhet. Samtliga förändringar skall godkännas av styrelsen innan genomförandet.
-
Gamla bryggdelar, uppläggningsanordningar eller trädgårdsmöbler skall forslas bort.
-
All beredning eller planering av naturmark vid bryggplatser/strandkant skall skriftligen delges styrelsen innan arbetet påbörjas.
-
Uppförande av fast altandäck i vatten eller utanför naturmark skall skriftligen godkännas av Stiftet då vattnet ägs av Växjö Stift.
-
Allemansrätten råder i naturområdet.
Skötselplan
Egna tomten
​
Fastighetsägaren ansvarar för in och utfarter från respektive tomt så att inte vägområdet skadas genom ex. igensatta diken. Vägtrumma ska finnas vid infarter. Häckar, träd och grenar får inte inkräkta på vägområdet (körbana och området för dike). Tänk även på att häckar inte skall begränsa sikten, detta gäller speciellt om tomten ligger vid korsning (max höjd 1 m).
Vid uppförande av nya byggnader gäller att man ansöker om bygglov hos kommunen.
Naturområden
Föreningen äger naturmark inom området. Allemansrätten gäller på naturmark.
Röjning av sly och gräs på naturmark görs varje år av utsedd entreprenör.
Avverkning av träd med en diameter över 12 cm i brösthöjd får endast göras efter beslut från styrelsen.
Privata anläggningar på föreningens mark är ej tillåten ex vedhögar, vinterförvaring av båt, lekstugor, eller trädäck etcetera.
Vägar och gångstigar
​
Föreningen äger ca 3 km väg. Vägarna har begränsad bärighet, därför är totalvikten begränsad till 25 ton och total fordonslängd till 12 meter. Om skador uppkommer vid överskridande av dessa värden, föreligger ersättningsskyldighet.
Hastighetsbegränsningen inom området är 30 km/h. Gästparkeringar bör ordnas på respektive fastighet för att underlätta för utryckningsfordon och renhållning. Motorfordon får ej köras på gångstigarna. För hundar gäller koppeltvång och hundbajs plockas upp, och medtages till eget sopkärl.
​
Samverkan
​
I föreningen tillämpar vi Grannsamverkan och ansvarig kontaktar varje nyinflyttad och meddelar hur detta är organiserat.